Contactgegevens

Amira Children
Langerakbaan 145
3544 PE Utrecht
Tel. 030-241 67 27
Fax. 030-241 67 37
info@amirachildren.nl

Ouders zeggen 27 keer ‘nee’ per dag

20-05-2014
‘Nee, dat mag niet,’ deze woorden zijn niet onbekend voor kinderen. Op een dag hoort een kind gemiddeld 27 keer ‘nee’ van zijn ouders. Vooral tijdens het avondeten of tijdens het spelen krijgen de kinderen het te verduren. Gek, want ouders vinden juist dat ja-zeggen een positieve invloed heeft op de sfeer in het huis.
Ouders zeggen 27 keer ‘nee’ per dag
Foto: ANP XTRA

Dat blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau Motivaction en voedingsfabrikant PepsiCo deden. Aan het onderzoek deden 547 respondenten mee. Zij geven aan dat er gemiddeld 27 keer op een dag nee tegen de kinderen wordt gezegd. Ouders zeggen  het drieletterwoord vooral als hun kroost iets doet dat niet mag of wanneer ze zeuren om iets lekkers. Echte nee-zeg-momenten zijn het avondeten en het ‘s middags thuisspelen. Dan willen kinderen bijvoorbeeld buitenspelen, terwijl het eten bijna klaar is.

Stellen van grenzen

De belangrijkste redenen om nee te zeggen, zijn het stellen van grenzen en de wil om consequent te zijn. Zeven procent van de ouders geeft toe dat ze nee zeggen als een soort van automatisme. Drie procent van de ouders zegt vaak nee, omdat ze niet zwak over willen komen. Zesjarigen moeten het vaker ontgelden dan hun broertjes of zusjes van acht. Zesjarigen krijgen op een dag gemiddeld 31,5 keer ‘nee’ te horen, terwijl achtjarigen slechts 22 keer nee voor hun kiezen krijgen.

Schuldgevoel

Hoewel ouders vaak nee zeggen, zijn ze daar zelf niet blij mee. Een derde van de ouders schrikt ervan dat ze zo vaak nee zeggen tegen hun kinderen. 72 procent van de ouders, vooral moeders, voelen zich zelfs schuldig over hun veelvuldig ge-nee. Dit schuldgevoel groeit naarmate de kinderen ouder worden. Zestig procent van de ouders voelt zich schuldig wanneer ze nee zeggen tegen een zesjarige. Bij achtjarigen is dit percentage gegroeid naar ruim zeventig procent.

Ja-zeggen

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ouders graag vaker ‘ja’ zouden willen zeggen tegen hun kinderen. Met een ja krijgt een kind namelijk een beloning. Door vaker ja te zeggen ontstaat er een positievere sfeer binnen het gezin, vindt bijna zestig procent van de ouders. Een derde van de ouders vindt bovendien dat zij vaker ja-zeggen dan hun eigen ouders tegen hen deden.

© 2020 Amira Children | info@amirachildren.nl | Sitemap | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Google+ Ontwerp & Realisatie: Timaar