Contactgegevens

Amira Children
Langerakbaan 145
3544 PE Utrecht
Tel. 030-241 67 27
Fax. 030-241 67 37
info@amirachildren.nl

Kleine administratieverlichting gastouderopvang

07-08-2013

Ook gastouders en gastouderbureaus krijgen te maken met een kleine administratieverlichting. Hiermee komt minister Lodewijk Asscher deels tegemoet aan de aanbevelingen van Actal. Deze concludeerde eerder dit jaar dat de regeldruk in de kinder- en gastouderopvang veel te hoog is.

Kleine administratieverlichting gastouderopvang

Foto: ANP Photo

Gastouders die op een nieuwe locatie kinderen gaan opvangen, bijvoorbeeld door een verhuizing of bij opvang op het adres van een vraagouder, hoeven niet opnieuw een Verklaring Omtrent Gedrag aan te leveren. Ook van de huisgenoten van een gastouder die thuis kinderen opvangt, hoeft in dit geval geen nieuwe VOG te worden geregeld.

Opleidingscertificaat   Nieuw is dat er in zo’n geval ook geen kopie van het opleidingscertificaat van de gastouder overlegd hoeven te worden. Dit moest het gastouderbureau voorheen meesturen met de aanvraag. Maar die voorwaarde kan wat minister Asscher betreft worden geschrapt van de lijst.

Identificatiebewijs   Als een gastouderbureau een aanvraag tot exploitatie van een voorziening van gastouderopvang indient, hoeft de eigenaar van het gastouderbureau geen kopie van het identificatiebewijs bij de aanvraag toe te voegen. Een kopie van het identificatiebewijs van de gastouder moet wel nog steeds worden toegevoegd. Als een aanvraag van de exploitatie van een gastouderbureau komt te vervallen, hoeft de aanvrager geen verplicht 12-cijferig KVK-nummer aan te leveren.

Nieuwe eigenaar   Wisselt een kindcentrum of een gastouderbureau van eigenaar, dan hoeft de nieuwe eigenaar niet meer de volledige aanvraagprocedure te doorlopen. Liever wordt er gekozen voor een ‘beperkt onderzoek’. In het najaar van 2013 komt Asscher met administratieverlichting voor het onderdeel ‘kwaliteit en toezicht’. Ook dit kan wat Actal betreft met minder regeltjes af.

Formulieren ministerie   De wijzigingen zijn vooralsnog niet zo dat medewerkers in de kinderopvang en gastouders/gastouderbureaus meteen een administratieverlichting zullen ervaren. Maar Asscher wil vanaf 2014 ook de vanuit het ministerie voorgeschreven formulieren aanpassen en stroomlijnen. De minister benadrukt dat hij ‘wil vereenvoudigen waar het kan, als het maar niet ten koste gaan van de veiligheid van kinderen’.

© 2021 Amira Children | info@amirachildren.nl | Sitemap | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Google+ Ontwerp & Realisatie: Timaar