Contactgegevens

Amira Children
Langerakbaan 145
3544 PE Utrecht
Tel. 030-241 67 27
Fax. 030-241 67 37
info@amirachildren.nl

Voordelen gastouderopvang

Gastouderopvang is een unieke vorm van kinderopvang. Door de kleinschaligheid krijgt ieder kind de aandacht en zorg die het nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen. Ieder kind is immers uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Hieronder vindt u enkele voordelen van gastouderopvang overzichtelijk op een rijtje.


Huiselijke sfeer
Het kind wordt opgevangen in een huiselijke, vertrouwde en warme sfeer en maakt deel uit van het gastoudergezin. Gastouders vangen over het algemeen ook andere kinderen op waardoor ook de ontwikkeling van uw kind wordt gestimuleerd.

Gastouderopvang is samen spelen en ontdekken
Veel gastouders van gastouderbureau Amira Children vangen kinderen uit meerdere gezinnen op. Zo komt uw kind al vroeg met andere kinderen in contact. De groep is evenwichtig samengesteld en bestaat uit maximaal 6 kinderen. Op deze manier kan uw kind samen met anderen spelen en aan zijn sociale vaardigheden werken, maar verdrinkt het niet in de drukte. Gastouders van gastouderbureau Amira Children stimuleren samen spelen door op een dag verschillende activiteiten en spelletjes te organiseren die afgestemd zijn op de leeftijd en de ontwikkeling van de kinderen.

Geen wisseling
Altijd hetzelfde gezicht voor uw kind. Geen wisselende stagiaires en/of deeltijd kinderleidsters.

Gastouderopvang is professionele kinderopvang
Gastouderopvang valt onder de wet kinderopvang. Iedere gastouder moet aan bepaalde (opleidings)eisen voldoen. De opvang bij gastouderbureau Amira Children wordt verzorgt door gediplomeerde en ervaren gastouders. Hierdoor hebben ouders net als bij een kinderdagverblijf recht op een vergoeding van het rijk. (kinderopvangtoeslag)

Persoonlijke aandacht
Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Doordat een gastouder minder kinderen tegelijkertijd opvangt dan een leidster in het kinderdagverblijf of de BSO heeft een gastouder meer tijd en aandacht voor het kind. Een kind hoeft bijvoorbeeld niet lang te wachten op een schone luier. Zo kan de gastouder snel en goed inspelen op de behoeftes, het karakter en de talenten van een kind. Doordat er ook minder andere kinderen zijn is een kind minder gestrest. Dit is uit een onderzoek van de Leidse Universiteit gebleken.

Verschil gastouderopvang en kinderdagverblijf

Vergeleken met een kinderdagverblijf voelen kinderen zich bij een gastoudergezin meer ontspannen, veiliger en genieten ze meer.

Kinderen die opgevangen worden bij een gastouder voelen zich beter dan hun leeftijdsgenootjes in het kinderdagverblijf. Uit een studie van de Universiteit van Leiden blijkt dat in de gastouderopvang de kinderen meer ontspannen zijn, zich veiliger voelen en meer genieten van wat ze aan het doen zijn. Bij de gastouders was bovendien minder lawaai en waren er per begeleider minder kinderen in de groep aanwezig.

Tijdens het onderzoek werd niet alleen het gedrag van de kinderen geobserveerd maar werd  ook de cortisolspiegel van het kind vergeleken. De hoeveelheid cortisol in een lichaam geeft aan hoeveel stress een kind ervaart. Bij  gastouderopvang bleken de kinderen niet gestrest te zijn. Hun cortisolspiegel was namelijk net zo hoog als wanneer ze een dag thuis waren geweest bij hun ouders. Een kinderdagverblijf van slechtere kwaliteit zorgt wel voor stress bij de kinderen.

Aan het onderzoek deden 26 kinderdagverblijven en 55 gastoudergezinnen mee. In totaal ging het om 116 kinderen van 1,5 tot 3,5 jaar, waarvan 71 bij een gastouder waren ondergebracht. Lees hier de samenvatting van het onderzoek.

Kleinschalig
Door de kleine groep is er meer rust voor het kind en is er meer gerichte aandacht voor het kind.

Flexibel
Opvang op tijden en uren die de ouders het beste uitkomen. Samen kunnen de tijden onderling afgesproken worden waarop u kinderopvang wenst. De opvangtijden zijn veel flexibeler. Gastouderopvang kent namelijk geen openings- en sluitingstijden. Avond-, nacht- en weekendopvang behoren tot de mogelijkheden. Staat u in de file, een late vergadering bijwonen of om een andere onvoorziene omstandigheid bent u later bij de gastouder, dan is dat geen probleem. Zo kunt u de opvang prima afstemmen op uw werk of andere activiteiten.

Persoonlijk contact
Persoonlijk contact met de ouder(s) is erg belangrijk. Een goede mondelinge, maar ook schriftelijke overdracht via een boekje hoort daar bij. U weet zo altijd hoe de dag van uw kind er heeft uitgezien.

Bij gastouderbureau Amira Children hebben vraag- en gastouders nu ook de mogelijkheid om online via de persoonlijke inlogpagina een dagboek bij te houden.

Vervanging bij ziekte of vakantie
Bij ziekte of vakantie van de gastouder verzorgt gastouderbureau Amira Children een alternatief indien gewenst en mogelijk.

 

 

© 2021 Amira Children | info@amirachildren.nl | Sitemap | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Google+ Ontwerp & Realisatie: Timaar