Gastouderopvang beter dan KDV

Vergeleken met een kinderdagverblijf voelen kinderen zich bij een gastoudergezin meer ontspannen, veiliger en genieten ze meer.

Kinderen die opgevangen worden bij een gastouder voelen zich beter dan hun leeftijdsgenootjes in het kinderdagverblijf. Uit een recente studie van de Universiteit van Leiden  blijkt dat in de gastouderopvang de kinderen meer ontspannen zijn, zich veiliger voelen en meer genieten van wat ze aan het doen zijn. Bij de gastouders was bovendien minder lawaai en waren er per begeleider minder kinderen in de groep aanwezig.

Tijdens het onderzoek werd niet alleen het gedrag van de kinderen geobserveerd maar werd  ook de cortisolspiegel van het kind vergeleken. De hoeveelheid cortisol in een lichaam geeft aan hoeveel stress een kind ervaart. Bij  gastouderopvang bleken de kinderen niet gestrest te zijn. Hun cortisolspiegel was namelijk net zo hoog als wanneer ze een dag thuis waren geweest bij hun ouders. Een kinderdagverblijf van slechtere kwaliteit zorgt wel voor stress bij de kinderen.

Aan het onderzoek deden 26 kinderdagverblijven en 55 gastoudergezinnen mee. In totaal ging het om 116 kinderen van 1,5 tot 3,5 jaar, waarvan 71 bij een gastouder waren ondergebracht. Gastouderbureau Amira Children vindt dan ook dat het juist in het belang van het kind is om te investeren in gastouderopvang.

U kunt hier het gehele onderzoek nalezen.

Wilt u ook gebruik maken van gastouderopvang? Neem dan contact op met gastouderbureau Amira Children te Utrecht.

© 2019 Amira Children | info@amirachildren.nl | Sitemap | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Google+ Ontwerp & Realisatie: Timaar